naturalnemetody.info

Obecny czas: Pon Wrz 06, 2010 10:51 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 194 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  NastÄ™pna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Konflikt sumienia
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 12:14 am 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Sty 14, 2008 12:50 pm
Miejscowość: Trzcianka
W kilku miejscach na tym forum pojawiało się pytanie, co robić w sytuacji, gdy w sumieniu rozstrzygnęliśmy, że jakieś działanie dotyczące tzw. czystości małżeńskiej nie jest moralnie złe, tymczasem Kościół naucza, że jest złe? (np. prezerwatywa w sytuacji trudności z NPRem, pieszczoty doprowadzające do orgazmu, samopobudzenie niezbędne przy badaniu nasienia, itp.) Przebadałem dokumenty Magisterium pod tym kątem i wyniki są chyba interesujące. :D
Otóż wygląda na to, że w wyżej wymienionych sytuacjach Kościół nie zabrania przystępować do Komunii! Pod warunkiem, że nasz sąd sumienia jest naprawdę solidny i w dalszym ciągu jesteśmy otwarci na szukanie prawdy.
Natomiast niektóre zachowania według nauczania Kościoła wykluczają ze wspólnoty eucharystycznej: praktyki homoseksualne, współżycie przed ślubem, współżycie w nowym związku po rozwodzie.
Skąd taka różnica w pastoralnym podejściu Kościoła, skoro zarówno te pierwsze jak i te drugie z wymienionych praktyk są w nauczaniu traktowane jako grzechy ciężkie?
Wygląda na to, że z nie jednakowej rangi doktrynalnej nauczania o konkretnych normach moralnych. Można moim zdaniem tę różnicę wykazać wskazując na konkretne dokumenty Magisterium (wszystkie w necie). Jeśli ktoś byłby zainteresowany, a ja znalazłbym akurat czas, mógłbym spróbować.

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 1:38 am 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Kwi 09, 2007 2:37 am
Miejscowość: wejherowo
dwa razy poszło (chyba dlatego, by zademonstrowac siłe mego zainteresowania :) )

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 3:02 am 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Kwi 09, 2007 2:37 am
Miejscowość: wejherowo
Ja jestem bardzo zainteresowana !

PS. Zwłaszcza, jeśli jesteś TYM :D Artusem (a myślę, że się nie mylę :) )

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 4:26 am 
Awatar użytkownika

Powiem na razie tyle: według nauczania KK spotkanie z Bogiem dokonuje się przede wszystkim w sumieniu i ono jest najważniejsze! "Kościół pragnie jedynie służyć sumieniu" (Veritatis splendor; 64). Niby to oczywiste, ale jak się pod tym kątem spojrzy na nauczanie, to odkrywa się nowe lądy...

Ze wstydem przyznam, że mimo 41 lat życia (w tym 3 na PATcie, 4 u dominikanów, 13 w katolickiej redakcji i 11 w udanym małżeństwie :cool: ) ta perspektywa dopiero niedawno się przede mną otwarła... :oops:

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 5:50 am 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Mar 24, 2007 5:51 pm
Miejscowość: Płock
Artus napisał(a):
Pod warunkiem, że nasz sąd sumienia jest naprawdę solidny i w dalszym ciągu jesteśmy otwarci na szukanie prawdy.

ja też jestem zainteresowana (i pewnie większość wierzących forumowiczów :) )
a skąd wiemy, że nasz sąd sumienia jest "naprawdę solidny"? co ze skłonnością do racjonalizacji swoich zachowań?

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 7:14 am 
Awatar użytkownika

Cytuj:
a skąd wiemy, że nasz sąd sumienia jest "naprawdę solidny"?

Zapytaj tatÄ™ - on ma naprawdÄ™ solidny sÄ…d sumienia :D
(tato, pozdrawiam Yellow_Light_Colorz_PDT_11 )

A serio, to mówiąc krótko: sąd oparty na obiektywnych argumentach ("Pogadanki z etyki" ks. Andrzeja Szostka)

Problem w tym, że my nie mamy zaufania do własnego sumienia. Po części dlatego, że nie jesteśmy wychowywani do jego kształtowania. W dużej części jesteśmy wychowywani do... psłuszeństwa wobec Kościoła. I stąd chyba (a przynajmniej także stąd) rodzą się m.in. te wszystkie problemy, tak dramatycznie opisywane przez niektóre forumowiczki...

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 8:38 am 

Dołączenie: Pią Sie 10, 2007 12:51 am
Miejscowość: Jędrzejów
Artus napisał:
Ze wstydem przyznam, że mimo 41 lat życia (w tym 3 na PATcie, 4 u dominikanów, 13 w katolickiej redakcji i 11 w udanym małżeństwie :/
rowniez pozdrawiam :/

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 10:02 am 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Cze 28, 2007 6:43 pm
Miejscowość: strzelce opolskie
talitha napisał:

PS. Zwłaszcza, jeśli jesteś TYM :mad:

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 11:26 am 

Dołączenie: Nie Kwi 01, 2007 10:14 am
mmm tak to jest, pod waruneczkiem że sumienie jest prawe :)

Ale pozostaje problem....
jedni opowiadają się za brakiem grzechu w tej materii /jak to wynika ze świętej teologiji, teo. moralnej/ ale... co innego teologija, a co innego życie codzienne Kościoła - kazana, rekolekcje, spowiedź...

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 12:50 pm 

Dołączenie: Pią Sie 10, 2007 12:51 am
Miejscowość: Jędrzejów
AnnaMaria napisał(a):
jest mi wstyd wobec mojej ignorancji...ale nie wie o jakiego Artusa chodzi :mad:

tobie jest tylko wstyd ?
chodzi o Artusa Zawodowca

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 2:14 pm 
Awatar użytkownika

Artus napisał(a):
Cytuj:

Problem w tym, że my nie mamy zaufania do własnego sumienia. Po części dlatego, że nie jesteśmy wychowywani do jego kształtowania. W dużej części jesteśmy wychowywani do... psłuszeństwa wobec Kościoła. I stąd chyba (a przynajmniej także stąd) rodzą się m.in. te wszystkie problemy, tak dramatycznie opisywane przez niektóre forumowiczki...

zgadza się...kiedyś Goethe napisał, że Kosciół nie potrzebuje ludzi myslących ale ślepo za nim podąrzających

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 3:39 pm 
Awatar użytkownika

tato napisał(a):
AnnaMaria napisał: jest mi wstyd wobec mojej ignorancji...ale nie wie o jakiego Artusa chodzi :mad:

tobie jest tylko wstyd ?
chodzi o Artusa Zawodowca

zawodowca to znam tylko Leona Yellow_Light_Colorz_PDT_01 ...

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 5:03 pm 
Awatar użytkownika

No fajnie, moja wrodzona próżność została już zaspokojona z nawiązką, mogę więc wracać do domu do żony...

(serio: wrócę jeszcze i podzielę się odkryciami)

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 6:27 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Mar 24, 2007 5:51 pm
Miejscowość: Płock
Artus napisał(a):
No fajnie, moja wrodzona próżność została już zaspokojona z nawiązką, mogę więc wracać do domu do żony...

(serio: wrócę jeszcze i podzielę się odkryciami)

hej, hej, tak łatwo się nie wymigasz Yellow_Light_Colorz_PDT_03 mego sumienia, nie dlatego że byłam wychowana do posłuszeństwa kościołowi (czasem nawet przeciwnie Yellow_Light_Colorz_PDT_04 ), ale dlatego że ludzka psychika jest skłonna do wygodnej dla siebie interpretacji rzeczywistości.
zastanawiam sie też nad tym, dlaczego niektórzy (może nawet wielu ludzi) nie mają w tej sprawie dylematów tak jak ja i autentycznie bez żadnego przymusu odczuwają antykoncepcję jako poważne nieuporządkowanie moralne.

Temat postu:
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 09, 2008 7:51 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Kwi 16, 2007 7:01 pm
Ja też jestem zainteresowana, może coś fajnego z tego wyniknie ;)

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 194 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  NastÄ™pna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości